Plastics

Een aparte tak binnen onze bedrijvengroep is Galloo Plastics, een afdeling gespecialiseerd in de verwerking van kunststoffen.

Met de introductie van de shreddertechnologie enerzijds en de scheidingsinstallaties voor geshredderd materiaal anderzijds, kon Galloo alsmaar verder gaan in de separatie van verschillende grondstoffen uit afgedankte materialen. Begin de jaren negentig zagen we ons echter steeds meer geconfronteerd met kunststoffen, afkomstig uit autowrakken en andere consumptiegoederen (zoals elektrische en elektronische apparaten).

Doorheen de geschiedenis van Galloo zien we dat onderzoek en ontwikkeling een prominente rol spelen, en ook deze keer was dit niet anders.

1992 betekende de start van een intensief onderzoeksprogramma rond de verwerking van shredderresidu.

Amper 5 jaar later richtten Group Galloo Recycling en de holding Environnement 2000 een nieuwe vennootschap op: Galloo Plastics nv. De nieuwe verwerkingseenheid zorgt meteen voor een ware revolutie. Kunststoffen afkomstig uit shredderresidu van afgedankte consumptiegoederen en uit huishoudelijk afval worden op industriële schaal gerecycleerd.

Galloo Plastics is ondertussen uitgegroeid tot Europees marktleider in zijn branche en recycleert jaarlijks meer dan 50.000 ton plastics (PP, PE, PS en ASB) tot bruikbare granulaten

Het overgrote deel van deze secundaire grondstoffen is bestemd voor de auto-industrie. De rest wordt verkocht aan firma’s binnen de bouwsector en land- en tuinbouw. Galloo Plastics exporteert granulaten naar de meeste Europese landen maar bereikt ook overzeese afzetmarkten zoals Brazilië en Mexico.

Galloo Plastics investeert elk jaar opnieuw een fors bedrag in onderzoek en ontwikkeling om zo zijn ultieme doel te bereiken: 100% recyclage van alle thermoplasten uit de consumptiegoederen die de firma verwerkt.

Op die manier draagt ook Galloo Plastics bij tot een wereld waarin duurzaam ondernemen centraal staat. Let’s recycle!


Galloo Plastics verwerkt de kunststoffen afkomstig uit drie verschillende bronnen:

  • afgedankte elektrische en elektronische apparaten
  • afgedankte wagens
  • gescheiden opgehaald huishoudafval

Tijdens een eerste fase worden de kunststoffen uit de verschillende afvalstromen gefilterd. In opeenvolgende en tot in de puntjes uitgedokterde stappen slaagt Galloo Plastics er in om verschillende soorten kunststoffen van elkaar te scheiden.

Daarna volgt een derde fase waarin we de gesorteerde kunststoffen extruderen en de mechanische eigenschappen van de kunststoffen aanpassen.

Zodoende komen de geproduceerde granulaten tegemoet aan de eisen van de afnemer, die naargelang de industrie nogal kunnen verschillen (autosector, tuinbouw, meubelindustrie, …).

Processen

Soorten en kwaliteit

Galloo Plastics recycleert vier soorten kunststoffen:

  • PP: polypropyleen: voornamelijk gebruikt voor auto-onderdelen.
  • PE: polyethyleen: vindt zijn toepassing in plastic buizen, afvalcontainers, @…
  • PS: polystyreen: komt voor in onder andere plastic CD-doosjes en kleerhangers
  • ABS: acrylonitril-butadieen-styreen: doet dienst in plastic onderdelen van bijvoorbeeld huishoudtoestellen (plastic pootjes)

Galloo Plastics voert systematisch controles uit om de kwaliteit van de afgeleverde grondstoffen te garanderen.

De firma is ISO-9001 en TÜV-gecertifieerd (kwaliteit) en behaalde eveneens een ISO-14001 certificaat (milieutechnisch).